App för egenrehab provas av höftpatienter

App för egenrehab provas av höftpatienter

Höftpatienterna på Norrtälje sjukhus är först i Sverige med att testa en app för att kan rehabträna rätt i hemmet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det här pushar mig, säger patienten Ove Larsson i ett pressmeddelande.

Med det nya verktyget får patienten som genomgått en höftoperation lättare att utföra övningarna rätt, varje gång. Hur böjs bäckenet? Är knäna i rätt position i förhållande till fötterna?

Kring allt detta får patienten feedback i appen i telefonen, och fysioterapeuten på sjukhuset får sedan en detaljerad redogörelse i sin dator hur väl patienten genomför övningarna.

– När jag hade opererat min första höft hände det att jag slarvade. Det registrerades ingenstans om jag hoppade över en träning eller en viss övning, och jag kunde inte veta om jag genomförde övningen på ett korrekt sätt, säger Ove Larsson, som för fyra veckor sedan även opererade sin andra höft.

Fysioterapeut Amanda Eriksson ser möjligheter i appen för att både underlätta för och motivera patienten att utföra övningarna. Hon kan sedan själv kontinuerligt följa patienternas träning via sin dator.

Omkring 2 000 danskar har redan rehabtränat med hjälp av det digitala träningshjälpmedlet – Icura, som är framtaget i Danmark. Öppenrehab på Norrtälje sjukhus är först ut i Sverige att testa. Arbetet med appen är ett pilotprojekt som kommer att utvärderas.

Så fungerar Icura

Patienten får efter operationen med sig en smartphone med en app samt fem sensorer att fästa på på benen och runt magen. Patienten kan nu genomföra de dagliga övningarna hemma med stöd av appen, och träffa fysioterapeuten ungefär en gång i veckan. Vid träffarna följs träningen upp och övningsprogrammet för nästa vecka anpassas efter patientens förmåga.

Foto: Ove Andersson och fysioterapeuten Amanda Eriksson går igenom veckans resultat. Foto: Norrtälje sjukhus.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan