App peppar patienter med kärlkramp

Ver Joakim Nordanstig har utvecklat en app för patienter med kärlkramp i benen. Appen har en inbyggd coach som peppar, påminner och belönar användaren till en förändrad livsstil.

App peppar patienter med kärlkramp
Överläkare Joakim Nordanstig har skapat en skräddarsydd app för patienter med kärlkramp i benen. Foto: Ines Sebalj, SU

Joakim Nordanstig är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han upplever att många patienter med kärlkramp i benen lämnas i sticket. De får en rad livsstilsråd, men de leder sällan till någon förändring.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

App som peppar

Han har därför länge haft en idé om en skräddarsydd app som kan stötta patienter med sådana problem.

– Det är ofta svårt med teknik i de här åldersgrupperna och jag hann faktiskt ge upp innan jag träffade en kollega från Island som fick mig att jobba vidare på idén, säger Joakim Nordanstig.

Tillsammans med den isländska kollegan har han nu utvecklat en app som motiverar och stöttar patienterna till en förändrad livsstil.

Belönar med vattendroppar

Appen har en inbyggd coach som peppar, mäter och återkopplar resultat till användaren. Dessutom innehåller den korta och enkla föreläsningar om olika aspekter av benartärsjukdom och praktiska tips för det dagliga livet.

Appen har också ett belöningssystem som innebär att användaren för varje nivå får vattendroppar som kan de kan växla in mot rent vatten till människor i utvecklingsländer.

Tummen upp från användare

Jan Altena, en av patienterna som prövat appen, ger den tummen upp.

– Det är ett förnämligt sätt att bli så där lite lagom stressad och påmind om att hålla frågan aktuell, säger han.

Den första pilotstudien visar på lovande resultat från flera patienter. Joakim Nordanstig håller nu i en utvidgad nationell studie som han hoppas ska bekräfta appen som ett fungerande verktyg att sätta i händerna på patienter med benartärsjukdom.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan