App som spårar skov testas för bipolära

En app som avläser användarens aktivitet på mobilen. Det kan bli ett hjälpmedel för att förhindra nya maniska eller depressiva skov för bipolära.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Appen har utvecklats av läkaren Magnus Blom i Göteborg, som redan som läkarstudent kom att fundera över hur de bipolära förändrade användningen av mobilen i takt med sina skov: i början av en manisk period blev användningen intensiv, mer tal, fler sms och kanske även impulsiva nätköp. Vid depression kunde motsatsen avläsas, minsk

Ulla Karilampi. Foto: Lennart Lundquist.

ad aktivitet. Under sin egen föräldraledighet utvecklade han en app, som nu ska testas av en grupp bipolära.

Psykologen Ulla Karilampi berättade på Vitalismässan att det har varit en komplicerad process att få tillstånd till försöket som sker ihop med forskare från Skövde. Nu har man dock fått godkänt att starta projektet.

– Tanken är att man genom den information som appen rapporterar ska få en bättre bild av patientens tillstånd än bara den ögonblicksbild man får om man träffar patienten. Mobilen tillför ett mönster av kontinuerliga data.

Förhoppningen är att man med denna information ska kunna ingripa tidigare, ställa in medicineringen och slippa en ny period av insjuknande.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan