Fler cellförändringar hittas med självtest på posten

Nästan 800 kvinnor i Skåne har skickat in ett självtest för hpv-virus som de fick i brevlådan under december. Det är resultatet av ett pilotprojekt som omfattade 6 000 kvinnor i Skåne som inte gått på den ordinarie cellprovtagningen, skriver tidningen Vårdfokus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Utskicket bestod av en bomullspinne, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarskuvert. Det skickades till kvinnor över 30 som inte gjort ett cellprov på de senaste sju åren.

– I pilotstudien kunde vi se en tendens att de som hade förekomst av hpv, och sedan gick på en utvidgad kontroll hos barnmorska, också i viss utsträckning hade cellförändringar. Det visar hur viktigt det är med en regelbunden cellprovskontroll, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för klinisk genetik och patologi i Region Skåne till Vårdfokus.

Pilotprojektet bedöms som lyckosamt och kommer att permanentas. Även Västra Götaland erbjuder liknande självtest, och en tidigare studie vid Uppsala Universitet har visat att andelen kvinnor som deltar i provtagningarna ökar – från 39 till 47 procent då de erbjuds självtest.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan