Flyttad behandling når fler med hepatit C

Genom att flytta behandlingen mot hepatit C från infektionskliniken till den substitutionsmottagning patienterna besöker har Sahlgrenska universitetssjukhuset lyckats ge fler patienter behandling.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Simon Larsson. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Innan projektet drog igång såg vi att endast hälften av de personer inom gruppen som hade en aktiv hepatit C-infektion hade kontakt med  infektionskliniken, säger Simon Larsson i ett pressmeddelande.

Det var därför Simon Larsson och hans kollegor bestämde sig för att dra igång ett projekt som tar vården närmare patienterna. Projektet är ett samarbete mellan Beroendekliniken, Infektionskliniken och Klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Projektet blev möjligt tack vare ett bidrag från Västra Götalandsregionens Innovationsfond och genomfördes under 2017.

Alla som får behandlingen med subutex testas också för blodsmitta som HIV och hepatit B och C. Och nu får de också sin infektionsbehandling på kliniken.

– Det här är ett sätt för oss att nå en utsatt grupp. En grupp som i vanliga fall inte alltid dyker upp till sina möten med vården. Idag finns det goda möjligheter att ge bra vård mot kronisk hepatit C-infektion och på det här sättet gör vi den tillgänglig till fler.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan