Andelen vårdtillfällen där patienten drabbas av skador och vårdskador har minskat sedan 2013. Det framkommer av en genomgång av drygt 131 000 slutenvårdstillfällen för vuxna på akutsjukhus.
Arbetet med att förebygga vårdskador har gett effekt
Patientsäkerhet Skador och vårdskador på sjukhus har minskat under de senaste tio åren. Det visar färska siffror från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Infektioner vanligaste skadan
En vårdskada är en skada som en patient får i samband med att hen legat på sjukhus. År 2013 var det minst en vårdskada vid 13,1 procent av vårdtillfällena. 2023 var samma siffra 10,7 procent. De vanligaste skadorna är vårdrelaterade infektioner (VRI), exempelvis urinvägsinfektion och blodförgiftning som utgjort drygt en tredjedel av alla skador.
Även undvikbara skador, alltså skador som i efterhand tydligt kan kopplas till underlåtenhet, har minskat under perioden. Det handlar om exempelvis kirurgiska och läkemedelsrelaterade skador samt fallskador. Dessa har minskat från 8,7 till 5,8 procent mellan 2013 och 2023.
Vårdtiden blir dubbelt så lång
Rapporten visar även att vårdskador är dubbelt så vanligt bland patienter som utlokaliserats, det vill säga blivit flyttade från en avdelning till en annan, eller från ett sjukhus till ett annat.
Tiden på sjukhus blir ofta dubbelt så lång för patienter som fått en vårdskada.
– Vårdskador är ett fokusområde för sjukvården sedan länge. Även om det är svårt att helt undvika skador i den avancerade verksamhet som vården utgör, så är det väldigt tillfredställande att se att arbetet med att minska dessa bär frukt, säger Johan Kaarme, chef för vård- och omsorgsavdelningen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i en kommentar till rapporten.
Bygger på 131 000 fall
Rapporten Skador i somatisk vård redovisar resultat från mätningar av skador och vårdskador på nationell nivå. Den bygger på en genomgång av drygt 131 000 slutenvårdstillfällen för vuxna på akutsjukhus under perioden 2013-2023. Metoden som använts är markörbaserad journalgranskning (MJG).