Årets fysioterapeut hoppas på ökat KOL-fokus

MargaretaEmtnerMargareta Emtner, professor på Uppsala universitet, utsågs igår till Årets Fysioterapeut. Hon fick priset för sin forskning och arbete med astma och KOL och har bland annat varit delaktig i framtagandet av nya nationella riktlinjer för behandling av sjukdomarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

<b>Varför är den här patientgruppen viktig?</b>

– Personer med KOL lever ofta mycket inaktiva liv på grund av den andnöd de får i samband med aktivitet. De allra svårast sjuka kan också ha andnöd i vila. Att vara fysiskt inaktiv medför stora risker för hälsan och att få andra sjukdomar.

<b>Vad kan fysioterapi göra för skillnad för den här patientgruppen? </b>

– Vi vet i dag att fysisk aktivitet är möjligt och mycket positivt för personer med KOL och alla personer med KOL borde få hjälp med att vara mer fysiskt aktiva. Här är fysioterapeuterna viktiga personer inom vården. Alla som har en nedsatt fysisk kapacitet, det vill säga nedsatt kondition borde få remiss till fysioterapeut. I de nya riktlinjerna som kommer i höst är det stort fokus på behandling med fysisk aktivitet.

<b> Vad hoppas du att utmärkelsen ska att leda till?</b>

– Att fokus på KOL- och astmapatienter stärks och att fler personer med dessa sjukdomar söker vård och att fler inom vården förstår att man kan göra mycket för dem

Fakta: Utmärkelsen Årets Fysioteraput delas varje år ut av fackförbundet Fysioterapeuterna. Priset består av en prissumma på 25 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan