Återvinner anestesigaser via ett slutet kretslopp

Klimat De gaser som används för att söva patienter har flera gånger högre klimatpåverkan än koldioxid. Region Jämtland Härjedalen är först i landet med en teknik som gör det möjligt att samla upp och återvinna gaserna.

Återvinner anestesigaser via ett slutet kretslopp
Anestesigaser bidrar i allra högsta grad till den globala uppvärmningen. Foto: Adobe Stock

Anestesigaser som man använder för att söva patienter vid operation bidrar i allra högsta grad till den globala uppvärmningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Den mest potenta anestesigasen, desfluran, ger bra effekt för patienten både vid sövning och uppvaknande. Men en liter av gasen motsvarar utsläpp av 2,5 ton koldioxid.

Går ut i atmosfären

Det vanliga är att gaserna går ut direkt i atmosfären, via en skorsten på sjukhusets tak. Region Jämtland Härjedalen har nu testat en teknik som gör det möjligt att samla upp, återvinna och använda gaserna på nytt – allt via ett slutet kretslopp.

Narkossköterskorna Josefine Bergstrand och Toni Jonsson fick i våras ta emot Östersunds miljöpris för detta arbete. De har länge varit medvetna om problemet med de miljöfarliga gaserna och känner sig otroligt glada över att äntligen kunna göra något åt det.

Idé från gräsrotsnivå

– Det känns jättekul att vi får priset, särskilt med tanke på att det är ett projekt som har initierats från gräsrotsnivå, från oss på golvet. Tack vare att vi jobbar i en tillåtande organisation som uppskattar att vi kommer med idéer kunde vi göra verklighet av det här, sa Toni Jonsson i en intervju i samband med prisceremonin.

Utrustningen som de använder för att samla upp gasen är enkel och sitter monterad direkt på narkosapparaten. Det enda medarbetarna behöver göra är att byta filter då och då.

Föredöme och inspirationskälla

Förutom att operationsavdelningen inte längre släpper ut dessa klimatpåverkande gaser har de dessutom fått en bättre arbetsmiljö, eftersom de slipper ljudet från det utsug som tidigare fanns.

“Centraloperation har visat på engagemang, nytänkande och en initiativ­förmåga utöver det vanliga. Arbetet är ett utmärkt föredöme samt en inspirationskälla för andra regioner i Sverige” skriver juryn i motiveringen till priset.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan