Åtta cancerpatienter fick vänta för länge

Cancerpatienter fick vänta alltför länge på utredning och behandling. Nu anmäler Skånes universitetssjukhus åtta fall enligt Lex Maria.

Åtta cancerpatienter fick vänta för länge
Foto: Emil Langvad

Väntetiderna kan ha inneburit allvarliga vårdskador, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Anmälningarna gäller patienter med diagnosen urotelial cancer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Redan för ett år sedan gjordes en anmälan gällande en patient med samma diagnos, som också fått vänta alltför länge. När sjukhuset sedan följt upp situationen fann man fler drabbats  att under 2019.

– Vi har identifierat de här fallen eftersom vi redan vet att väntetiderna för patienter med den här cancerdiagnosen är för långa. Konsekvenser för patienterna kan innebära en försämrad prognos och därmed risk för allvarlig vårdskada, säger Lars Malmberg, verksamhetschef för urologi på Skånes universitetssjukhus.

Sjukhuset har anställt fler sjuksköterskor och försökt med kösatsningar och även att flytta patienter till andra sjukhus, men konstaterar att detta inte varit tillräckligt. Nu ser man över vilka ytterligare åtgärder som måste vidtas.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan