Brukarstyrda inläggningar ökar livskvalitet

Brukarstyrda inläggningar kan öka livskvaliteten hos patienter med självskadebeteende och risk för självmord. Det är en slutsats som forskare i Lund nu har publicerat efter att ha följt 125 personer med självskadebeteende mellan 2015 och 2018.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Sofie Westling. Foto: Lunds universitet.

– Den här metoden handlar om att man förebygger att patienterna blir så dåliga som de blir när de annars söker akuten, berättade forskaren Sofie Westling för Sveriges Radio.

Patienterna hade alla kontakt sedan tidigare med den psykiatriska vården. Den vanliga vården fortsatte under studien, men för hälften av patienterna erbjöds också möjligheten att bestämma själv om inläggning när de kände behov av det.

 

Det syntes ingen skillnad i hur mycket vård patienterna fick, men de som kunde lägga in sig själva hade bättre förmåga att klara sig att ta sig utanför sitt hem, och det syntes också en liten förbättring för dem i att koncentrera sig och att ta hand om sitt hushåll.

 

Brukarstyrda inläggningar har prövats i psykiatrin i Skåne i studien som började 2015. Från i år har verksamheten permanentats. Även flera andra regioner erbjuder nu brukarstyrda inläggningar. Patienten tar själv kontakt med avdelningen, och kan enligt den skånska modellen lägga in sig själv upp till tre dagar maximalt tre gånger i veckan.

Läs hela artikeln från Lunds universitet

Hämtar fler artiklar
Till startsidan