”Det ger en trygghet att vi finns på plats”

Samverkan Till Nynäshamn kommer dagligen över 300 människor som flytt från Ukraina. De som behöver vård, mediciner eller recept får hjälp på plats.

”Det ger en trygghet att vi finns på plats”
Människorna som kommer från Ukraina möts av personal som kan ge vård direkt på plats, mediciner och recept eller en remiss till annan vårdmottagning för fortsatt vård.

Varje dag kommer över 300 människor som flytt från Ukraina med båt till Nynäshamn. En tredjedel av dem är barn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För att ta emot de människor som behöver vård har Region Stockholm beställt en extra jourläkarbil av Capio. Tillsammans med Ambulanssjukvården, Migrationsverket och Polisen hjälper de människor som kommer i land i Sverige och som behöver vård.

Trygghet för de som behöver vård

– Människorna som kommer hit är väldigt samlade och har rest länge. Det ger en trygghet att vi finns på plats och kan ta emot de människor som behöver vård, säger Jennifer Rosdahl, läkare på Capios Jourläkarbil.

Capios Jourläkarbil är bemannad med en läkare och en ambulanssjukvårdare. Det finns även prehospital sjukvårdsledning från AISAB, Ambulanssjukvården i Storstockholm, på plats som hjälper till med samverkan mellan olika myndigheter.

De kan ge vård direkt på plats, mediciner, recept eller en remiss till annan vårdmottagning för fortsatt vård.

– Vi tog emot en person med diabetes som behövde en akut diabeteskontroll och den kunde vi göra på plats, säger Jennifer Rosdahl, läkare på Capios Jourläkarbil.

Samarbetar tillsammans

Tillsammans med de andra myndigheterna välkomnas människorna som kommer hit. De får bland annat informationsblad på ukrainska och ryska med information från 1177 .

– Även om de flesta som kommer hit är friska och lättade för att vara i land, så tror jag att vår närvaro betyder väldigt mycket. Alla hjälps åt och vi finns där när och om personerna behöver vård, avslutar Jennifer Rosdahl, läkare på Capios Jourläkarbil.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan