Digital assistent ska frigöra tid i offentlig sektor

Digitalisering Smarta system kan frigöra resurser och förenkla medarbetarens vardag. Region Halland är en av de regioner som är med i arbetet med att ta fram en digital assistent för offentlig sektor.

Digital assistent ska frigöra tid i offentlig sektor
Stefan Bäckström, avdelningschef på Digital arbetsplats och plattformar i Region Halland.

Region Halland har en lång tradition av att arbeta med informationsdriven vård. Utvecklingen inom AI tar nu möjligheterna till en ny nivå även inom andra områden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Stefan Bäckström, avdelningschef på Digital arbetsplats och plattformar, beskriver den senaste utvecklingen inom AI som en enorm kraft.

En smartare och enklare vardag

− Generativ AI är kortfattat en form av AI som baserat på en fråga som genererar ett resultat tillbaka. Denna typ av AI är intressant för alla verksamhetsområden och vi ser den som särskilt viktig för att skapa en smartare och enklare vardag genom det vi kallar ”Den AI-förstärkta medarbetaren”, berättar han i ett pressmeddelande.

Genom att exempelvis automatisera skapandet av innehåll och sammanfatta informationsflöden finns det potential att öka kvaliteten samtidigt som man frigöra tid och kraft för annan verksamhetsutveckling.

− Det handlar inte om att ersätta utan om att frigöra tid som i stället kan läggas på mer värdeskapande aktiviteter, till exempel i det mellanmänskliga mötet, konstaterar Stefan Bäckström.

Digital assistent för offentlig sektor

Region Halland är en av de regioner och kommuner som nu är engagerade i ett nytt utvecklingsarbete tillsammans med AI Sweden. Projektet handlar om att ta fram en digital assistent för offentlig sektor som bygger på AI-teknik. Assistenten påminner om ChatGPT. Den ska kunna användas för att exempelvis sammanfatta och analysera stora textmassor, redigera texter eller skapa beslutsunderlag i handläggningsprocesser.

− Det här är ett spännande arbete, som fortfarande är i ett tidigt skede. Här tränar vi verktyget själva för att det ska vara helt anpassat till våra behov och förutsättningar som offentlig aktör, säger Stefan Bäckström.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan