Digital medarbetare förenklar arbetet på Bröstcentrum

Automatisering Med hjälp av roboten Ulla-Bella sparar medarbetarna på Bröstcentrum på Capio S:t Görans Sjukhus hundratals timmar per år. Och fler lösningar är på gång som har potential att spara upp till 700 arbetstimmar per år.

Digital medarbetare förenklar arbetet på Bröstcentrum
– Det här är något som gynnat både patienter och personal, hela verksamheten, säger Annette Gerlach Nilsson.

Annette Gerlach Nilsson är sjuksköterska på Bröstcentrum på Capio S:t Görans Sjukhus. Hon har även varit projektledare för ett arbete med att införa så kallad robotstyrd processautomation, RPA, inom flödet för bröstcanceruppföljning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

RPA är en liten programvara som kan ställas in för att automatiskt och intelligent genomföra en serie klick i journalsystemet – som en digital medarbetare. Istället för att manuellt klicka sig runt i systemet gör roboten detta helt automatiskt.

En digital sekreterare

Roboten, som även går under namnet Ulla-Bella, har effektiviserat arbetet på Bröstcentrum. Enligt Annette Gerlach Nilsson sparar den cirka 100–150 timmars arbete per år. Tiden de slipper lägga på att klicka i journalsystemet kan de istället lägga på fler patientbesök och ökad tillgänglighet.

– Det är roligt att med sådana här små, enkla förbättringar kunna göra så stor skillnad. Här på Bröstcentrum har vi haft en kultur av innovation, så när jag fick upp ögonen för den här möjligheten med robot-automation så ”klickade det till”. Jag såg väldigt många möjligheter i att spara klick och förenkla för medarbetare, berättar hon.

Sparar upp till 700 timmar per år

Och fler projekt är på gång, både för bröstcancer- och prostatacancerflödena. De nya automationerna sparar ännu mera tid, från 450 ända upp till cirka 700 arbetstimmar per år.

Annette Gerlach Nilsson har nu även fått ta emot pris för detta arbete. Nyligen fick hon ta emot priset för Innovation i Capio Awards 2024.

– Det känns fantastiskt roligt, det här är ju något som gynnat både patienter och personal, hela verksamheten. Här tar vi bort icke värdeskapande tid, som går till patienten i stället och vårt uppdrag som kontaktsjuksköterskor, säger hon i en kommentar till priset.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan