Ersättningar för digital vård anpassas efter kritik

Minst 100 kronor ska ett digitalt läkarbesök kosta. Den rekommendationen från SKL är den senaste anpassningen av ersättningssystemen som har initieras av etableringen av nätläkarföretag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

En anledning till den nya rekommendationen är att den digitala vårdgivaren Doktor.se vid årsskiftet köpte Vingåkers vårdcentral. Företaget driver den fysiska vårdcentralen i lika konkurrens med andra sörmländska vårdcentraler, som alla efter ett beslut i Landstinget Sörmland erbjuder helt gratis primärvård. Men – även de digitala besöken blev i och med etableringen i Sörmland gratis. Det betyder att patienternas hemlandsting får ta hela kostnaden för utomlänsbesök, 650 kronor. Andra digitala vårdgivare såg det som snedvriden konkurrens, det talades om att fler var på väg att flytta till Sörmland. Landstingen och SKL såg ett behov av en lägsta avgiftsnivå för att förhindra ökad konsumtion av vård som inte är medicinskt motiverad och att stoppa incitamentet för etableringar i för ekonomin fördelaktiga landsting.

Tidigare har olika landsting även haft olika ersättningsnivåer för digitala utomlänsbesök. Rekommendationen 650 kronor kom i fjol, och följs av landstingen.

–Vi fortsätter att arbeta med att se över ersättningsnivåerna och diskutera dem i vårt nätverk av ekonomidirektörer från landstingen och regionerna, säger Agneta Rönn, som arbetar som expert på avdelningen för ekonomi och styrning på SKL.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan