Fler kommuner använder sig av hälsoinformatörer

Nu ska Sigtuna testa modellen där medborgare informerar andra medborgare i sin närmiljö om cancerprevention.

Fler kommuner använder sig av hälsoinformatörer

Idén att få medborgare att informera andra medborgare i sin närmiljö om cancerprevention sprider sig. I våras skrev Kvalitetsvård om det pilotprojekt som Regionalt cancercentrum Stockholm och Gotland genomförde tillsammans med Botkyrka kommun.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För att nå invånare i områden där screeningdeltagandet är lågt och befolkningsgrupper som inte alltid nås av traditionell hälsoinformation utbildades lokala hälsoinformatörer. De var på plats i allt från tunnelbanan och köpcentrum till kyrkor och moskéer för att berätta om hur man kan minska risken för att drabbas av cancer.

Arja Leppänen, processledare jämlik vård på RCC Stockholm Gotland och projektledare för Botkyrkaprojektet Goda vanor för ett friskare liv.

Arja Leppänen, processledare jämlik vård på RCC Stockholm Gotland och projektledare för Botkyrkaprojektet Goda vanor för ett friskare liv berättar att de redan nu kan se ett ökat deltagande i livmoderhalsscreening i Botkyrka.

Nu har modellen spridit sig till Sigtuna kommun som påbörjade arbetet i augusti och nu söker lokala hälsoinformatörer.

– Framgången har visat sig ligga i kommunikation från medborgare till medborgare i det egna lokala samhället på det egna modersmålet. Det skapar bättre möjligheter för att informationen ska uppfattas och förstås rätt i sitt sammanhang, säger Arja Leppänen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan