Flerbårsambulans spar resurser och miljö

Flerbårsambulans spar resurser och miljö

En ambulans med plats för fyra har börjat rulla i Region Dalarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Flerbårsambulansen används i första hand för icke akuta transporter mellan sjukhusen, men kan vid större olyckor också användas för akuta uppdrag. Den kommer att kunna ta upp till fyra patienter samtidigt, två liggande och två sittande.

– Vi sparar på drivmedel, miljö, personalresurser och framförallt ambulansberedskap i Dalarna som gör att beredskapen stärks för att ta hand om akuta patienter i länet. Ambulansen kan även användas och utgöra en bra resurs vid större olyckor inom länet, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Flerbårsambulansen avlastar den akuta verksamheten genom att överta de planerade uppdrag som akutambulanserna annars skulle ha utfört. Syftet med flerbårsambulansen är också att minska antalet transporter med akutambulanser till och från sjukhusen såväl inom som utom länet. På så sätt kommer tillgängligheten för ambulansernas beredskap för akuta uppdrag att öka. Belastningen på miljön kan dessutom minskas genom ett mer effektivt resursutnyttjande.

Den nya flerbårsambulansen har redan gjort några resor mellan Dalarna och Uppsala. Grundrutten går på morgonen från Mora till Uppsala via Falun och Avesta, och sedan tillbaka igen på eftermiddagen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan