Gnosjö har den bästa hemtjänsten

Ranking SPF lanserar ett nytt index där seniorernas egna synpunkter på hemtjänstens kvalitet är i fokus. Här är de tio bästa kommunerna.

Gnosjö har den bästa hemtjänsten
Nu finns det ett samlat index som bygger på vad seniorerna själva tycker är viktigast i hemtjänsten. Foto: Adobe Stock

För första gången finns nu en samlad bild av hemtjänstens kvalitet i Sveriges 290 kommuner. I dagarna lanserades Hemtjänstindex, ett index som jämför de svenska kommunernas hemtjänst.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Har saknat helhetsmått på kvaliteten

Indexet är framtaget av SPF tillsammans med Svenskt Kvalitetsindex och finansieras av Allmänna arvsfonden.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

– Hittills har vi inte haft något helhetsmått på hemtjänstens kvalitet och seniorers önskemål har inte varit i fokus. Men nu har vi det – ett samlat index som bygger på vad vi seniorer själva anser är viktigast i hemtjänsten. Jag hoppas att det bidrar till mer uppmärksamhet kring hur vi kan förbättra hemtjänstens kvalitet, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Bygger på upplevelser

Indexet bygger på seniorernas egna åsikter om hur väl arbetsuppgifterna inom hemtjänsten utförs. Det kan exempelvis vara bemötande, trygghet, tidspassning och själva utförandet. Men de betygsätter även hur hjälpen är anpassad utifrån det enskilda hjälpbehovet samt hur lätt det är att komma i kontakt med och få information från kommunen.

Åsikterna från seniorerna har samlats in via workshops och intervjuer. Indexet är sedan en sammanställning av öppna data, Socialstyrelsens mätningar och granskningar av information på kommunernas webbplatser.

Gnosjö är bäst i år

Enligt årets lista, premiärlistan, finns Sveriges bästa hemtjänst i Gnosjö kommun.

– Nu hoppas jag att samtliga kommuner ska upptäcka och använda detta verktyg. Vårt syfte är att alla kommuner ska kunna lära av varandra för att förbättra sin hemtjänst. För många seniorer är en fungerande hemtjänst en förutsättning för att kunna leva ett gott och värdigt liv, säger Eva Eriksson.

Topplista 2022

Här är de 20 kommuner som toppar årets Hemtjänstindex:

 1. Gnosjö
 2. Varberg
 3. Ånge
 4. Mellerud
 5. Jönköping
 6. Hagfors
 7. Mölndal
 8. Sala
 9. Arjeplog
 10. Årjäng
 11. Essunga
 12. Umeå
 13. Malå
 14. Alingsås
 15. Danderyd
 16. Falun
 17. Hultsfred
 18. Nacka
 19. Bjuv
 20. Aneby

Här hittar du hela rankingen för Hemtjänstindex för landets alla kommuner.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan