Hammarö blev årets e-hälsokommun
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Hammarö – en liten kommun med bestämda mål i fråga om digitalisering – tog hem det prestigefyllda priset Årets e-hälsokommun. Priset delades ut vid invigningen av årets Vitalismässa i Göteborg.
– Det här var jätteroligt, vi har jobbat väldigt, väldigt brett med digitalisering i flera år. Först ingick vi i ett
regionalt samarbete med flera kommuner i Norge och Värmland, som gav oss en riktig kick i att jobba med de här frågorna, berättar Mia Hernell Blomquist, utvecklingsledare med ansvar för digitaliseringen i Hammarö för Kvalitetsvård.
Det började med digitala lås och larm i hemtjänsten, fortsätter hon.
– Sen kom kameror för nattlig övervakning. Och nu har vi gått vidare med läkemedelsrobotar för medicin, och vi håller också på att ställa om till digital signering på alla boenden och där står också hemtjänsten på tur.
Äldreomsorgen sparar pengar med de digitala lösningarna. Men det innebär ju också att det blir färre fysiska besök hos de gamla – vad tycker brukarna om det?
– Just läkemedelsbesöken är korta besök på ett par minuter. Många känner mest bara stress kring de besöken, de har liksom inte ett socialt värde. Men den som vill ha mer sociala besök hälsar vi istället välkommen att ansöka om till exempel en promenad eller annan aktivitet.
Istället för ett tvåminutersbesök där den kommunala sjukvården ger medicin står en robot i patientens hem. På exakt tid spottar den fram exakt rätt medicin i en påse. För den som har svårt att öppna en påse sker samtidigt en perforering. Tas medicinen inte emot tar roboten tillbaka den och det går ett larm till personalen.
I och med att Hammarö sparar in både arbetstimmar och bensinkostnader på de uteblivna korta rutinbesöken får man resurser över till mer kvalitativa aktiviteter. Att spara pengar har aldrig varit huvudsyftet med kommunens digitalisering, men idag har Mia Hernell Blomquist med kolleger kunnat konstatera att man för varje krona som investerats fått tre tillbaka.
– Syftet med all digitalisering hos oss har varit att förbättra självständigheten, integriteten eller patientsäkerheten. Sedan visade det sig att det också var väldigt effektivt och lönsamt – det blev ett extra plus.
Inspiration till vad digitaliseringen kan göra för kommunens hälso- och sjukvård och socialtjänst har hämtats bland annat i Norge, där kommunen gjort flera studiebesök. I höstas åkte också en delegation från kommunen till Japan där man besökte ett av de äldreboenden i världen som är allra bäst på digital teknik – Silverwing. En mässa om välfärdsteknik hann man också med.
Så – hur går ni vidare nu?
– Vi håller just på med att färdigställa det här med digital signering, där halva hemtjänsten ska ha lösningen innan sommaren är slut. Det finns också en del spännande på gång inom socialtjänsten, till exempel användning av appar för familjer med missbruksproblem. Med en sådan kan du blåsa i ett alkotest flera gånger om dagen och visa att du håller dig nykter och därmed få ha fortsatt umgänge med dina barn.
Juryns motivering:
En kommun som med modiga politiker, klok ledning och engagerade medarbetare visar att digitalisering inte främst handlar om teknik, utan om snabb förändring av beteenden och arbetssätt, till nytta för invånare och medarbetare. En kommun som inte hör till de största men som med stor kunskap, kraft och känsla skapat en välfärd i framkant där digitalt är normalt – för alla.
Förutom Hammarö var i år också Eskilstuna, Kramfors, Karlskrona och Östersund nominerade.