Mats Eriksson är specialistsjuksköterska i intensivvård och professor i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet. Hans forskning om smärtbehandling hos barn har fått stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt.
Han vill minska smärtan hos barn
Forskning Med Lilla barnsmärtguiden vill Mats Eriksson hjälpa både föräldrar och vårdgivare att minska smärtan hos barn. Nu prisas han för sin forskningskommunikation. “Forskning får inte bli en hyllvärmare".
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Kan sång lindra smärtan?
Tillsammans med sina kollegor har han bland annat skapat Lilla barnsmärtguiden. Det är en vägledning som ger konkreta råd till både föräldrar och vårdpersonal för att minska smärtan hos barn som får vaccination.
Att lindra med sockerlösning är en metod som han har varit med och tagit fram. Andra metoder som lindrar smärtan hos barn är hud- mot hudkontakt, att amma under vaccinationen och att sticka i handen i stället för i hälen.
– Just nu håller vi på med en studie som ska ta reda på om det kan lindra smärta om en förälder nynnar en sång vid sticktillfället, berättar Mats Eriksson i en intervju på Örebro universitets webbsajt.
Häftigt att nå ut
Lilla barnsmärtguiden är alltså ett konkret resultat av hans forskning. Det är en webbsida som fungerar både i mobil och på läsplatta. Den har finansierats av ett läkemedelsbolag, designats av en professionell byrå och illustrerats med pedagogiska teckningar.
Råden baseras på forskning och som utgivare står Örebro universitet.
– Det känns kul att kunna göra något så proffsigt och snyggt paketerat. Det är häftigt att nå ut på det här sättet som forskare, säger Mats Eriksson.
”Det var pest, helt enkelt”
Mats Eriksson har själv jobbat inom neonatalvården i över 40 år och disputerade för 20 år sedan vid Linköpings universitet. Det var hans egna erfarenheter av att se barn med smärta vid till exempel PKU-provet, ett blodprov som tas på alla nyfödda, som väckte hans intresse för forskning.
– Barnen skrek och det var jobbigt för både föräldrarna och oss sjuksköterskor. Det var pest helt enkelt. Jag hade hört att socker kanske kunde hjälpa och blev uppmuntrad att ta reda på mer. Barnkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, har alltid varit väldigt stöttande och forskningsaktiv.
Forskning får inte bli en hyllvärmare
Nu har han även fått ta emot Örebro universitets pris för framstående forskningskommunikation. Priset delas ut för andra året i rad av Örebro universitet och The Hamrin Foundation.
– Det är så viktigt att forskningen inte blir en hyllvärmare. Jag vill minska smärta hos barn och hjälpa barn att ha mindre ont. Om min forskning inte kommer till användning i praktiken är det inte stor mening.
Vad har du för tips till andra forskare om hur de kan nå ut med sin forskning?
– Var inte rädd för att sprida dina resultat, tänk på att fler behöver höra det du vet. Våga ta kontakt med kommunikatörerna på universitetet för att få hjälp att nå ut. Ta chansen att berätta om din forskning i många olika sammanhang, till exempel genom poddar, på konferenser, som gäst på andra sjukhus eller i kontakt med patientföreningar. Det ger så mycket att höra om andras upplevelser och ta del av vad de håller på med. Du kan få nya forskningsidéer och bygga viktiga samarbeten.
Vad har du på gång just nu?
– Det finns planer på att skapa en smärtguide även för äldre barn. Många elva, tolvåringar tycker att det är läskigt med sprutor och här finns det efterfrågan på mer kunskap i vården. Men det är inte klart ännu, säger Mats Eriksson.