– Socialstyrelsen har under de senaste åren genomfört flera arbeten med fokus på kvinnors hälsa. I och med denna kartläggning kan vi nu också ge en första överblick av vård och behandling vid klimakteriebesvär, säger Christina Strååt, projektledare på Socialstyrelsen.
Hormonbehandlingar varierar stort
Att behandla klimakteriebesvär med hormoner är mycket vanligare i regionerna Uppsala och Stockholm jämfört med övriga landet. Det visar Socialstyrelsens första nationella kartläggning av vård och behandling vid klimakteriet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Ungefär 70 procent av alla 47–56-åriga kvinnor har klimakteriebesvär i form av värmevallningar och svettningar, enligt en svensk studie. Även torra och sköra slemhinnor är vanligt.
Kartläggningen visar att 11 procent av landets 45–60-åriga kvinnor hämtade ut receptbelagda läkemedel mot dessa besvär under 2018. Vid en jämförelse av länen skiljer sig siffrorna stort. Flest uttag av hormonläkemedel gjordes i Uppsala och Stockholms län: strax över 400 uttag per 1000 kvinnor. I Blekinge, Jämtland och Kronoberg var uttagen däremot färre än 250 per 1000 kvinnor. En kvinna kan ha gjort flera uttag.
– Dessa skillnader är så pass stora att vi kommer att gå vidare och analysera hur tillgången till vård och behandling ser ut, och även vad kvinnor i klimakteriet behöver när det gäller råd, stöd och behandling, säger Christina Strååt.