Icke CE-märkt utrustning får användas även nästa år

Arbetsmiljö Personlig skyddsutrustning som fått tillfälligt tillstånd kommer att få fortsätta användas efter årsskiftet. Det har Arbetsmiljöverket nu beslutat.

Icke CE-märkt utrustning får användas även nästa år
Bild StockAdobe.

Under pandemin har tillfälliga tillstånd för ej CE-märkt utrustning utfärdats i Sverige. Från början skulle tillståndet att använda sådan utrustning gälla till 31 december, men nu när en andra våg av pandemin har nått oss förlängs tillståndet till 31 december 2021. Det kommer också att vara möjligt att fortsätta att importera sådan utrustning efter att ha fått tillfälligt tillstånd, fram till den 30 juni 2021.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

De som redan har ett tillfälligt tillstånd kan fortsätta tillverka, importera eller distribuera sin produkt till och med 30 juni 2021, under förutsättning att det gäller samma produkt, parti och antal som tidigare. Vill man däremot släppa ut fler eller nya produkter behöver man ansöka om ett nytt tillstånd.

Undantaget för att använda Skyddsmask 90, förlängs också till och med 30 juni 2021, men Arbetsmiljöverket uppmanar arbetsgivaren att i första hand välja andningsskydd som är CE-märkt.

I många regioner har man stora lager av den icke märkta utrustningen och oro har funnits att man skulle behöva kassera den vid årsskiftet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan