Intensivkurs skapar jobb för nyanlända

Studieförbundet vuxenskolan i Stockholm startar ett snabbspår för nyanlända med vårdutbildning.

Frieda Wentworth, projektledare, Studieförbundet vuxenskolan. Foto: Eveline Johansson
Frieda Wentworth, projektledare, Studieförbundet vuxenskolan. Foto: Eveline Johansson

Studieförbundet vuxenskolan i Stockholm startar ett snabbspår för nyanlända med vårdutbildning. Satsningen finansieras med stöd av Tillväxtverket och syftet är att ge målgruppen möjlighet att skapa ett nätverk inom sitt yrkesområde och snabbare komma i sysselsättning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi kommer i kontakt med många asylsökande genom olika projekt och ser hur deppig man kan bli av att inte ha något att göra, säger Frieda Wentworth som leder projektet.

Utbildningen, som startar i mars, pågår intensivt under tre veckor och kräver inte att deltagarna har uppehållstillstånd.

– Man kan vänta flera år på asyl, då finns risken att man redan tappat sitt självförtroende och hopp. Genom att tidigare starta med utbildning blir integrationsprocessen snabbare.

Projektet riktar sig främst till läkare och sjuksköterskor, men några platser är avsedda för övrig vårdpersonal. Under tre intensiva veckor får gruppen kunskap om det svenska sjukvårdssystemet, regleringar och hur man praktisk gör för att söka jobb, men även om kulturella skillnader, jämställdhet, etik och bemötande av exempelvis HBTQ-personer. På utbildningen följer praktik, som organiseras genom etablerade samarbeten med sjukvården.

Informationen om satsningen har gått ut i många kanaler; asylboenden, Migrationsverket, moskéer och kyrkor bland annat. I ett första skede utbildar man 15 personer, för att sedan utvärdera projektet. Intresset har hittills varit stort, både hos de nyanlända och hos verksamheter ute i landet som vill starta liknande projekt.

– Förhoppningen är att modellen ska leva vidare och på sikt även inkludera andra yrkesgrupper, exempelvis journalister, säger Frieda Wentworth.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan