Blekinge är just nu bland de bästa i landet vad gäller väntetider till operation. På bara några år har de lyckats vända en situation med långa köer, hög personalomsättning och ett stort beroende av hyrpersonal.
Under 2022 och 2024 väntade som mest 2 400 personer på vård och verksamheten var hårt ansträngd i kölvattnet av pandemin.
Idag är situationen en helt annan. I januari väntade 1 446 personer i kö till operation vilket är en minskning med 27 procent på ett år. Samtidigt har kliniken lyckats bli oberoende av hyrpersonal.
”Fantastiskt, men ingen quick fix”
– Det är fantastiskt. Men det är absolut ingen quick fix. Vi arbetar fortfarande och kommer alltid att behöva arbeta vidare med saker som att skruva på rutiner och se över våra flöden. Det pågår ett ständigt arbete med flöden, förbättringar, förändrade arbetssätt och utvecklingsprojekt på operationsavdelningarna, säger Ulrika Siesing, verksamhetschef för anestesikliniken.
För att jobba bort köerna har kliniken jobbat på flera fronter:
- Tätare samarbeten med andra kliniker kring processerna för operationsplanering.
- Tilldelning av operationssalar utifrån behov.
- Utökad operationskapacitet genom förändrad schemaläggning.
- Rätt använd kompetens, RAK, för att frigöra vårdresurser för arbete på operationssal.
- Nya arbetssätt och förändrad bemanning inom det preoperativa flödet har frigjort vårdresurser för arbete på operationssal vilket ökat operationskapaciteten.
Effektivare flöden och långsiktig planering
En nyckelperson i detta arbete är produktionssamordnare Hansi Larsen. Han har bland annat arbetat med långsiktig planering, samordning och behovsprognoser. Han föreslår omfördelningar av resurser utifrån väntelistor och tillgänglighet.
– En viktig del i arbetet med att öka tillgängligheten är att fördela operationssalar med utgångspunkt på de opererande klinikernas köer. Genom att standardisera vissa processer har operationsavdelningarna lyckats effektivisera flöden och kan därmed genomföra fler operationer på samma tid och med samma resurser, säger Hansi Larsen.
Andra åtgärder är att regelbundet kompetensutveckla personalen och satsa på ett hållbart arbetsliv med möjlighet till återhämtning. Rätt använd kompetens, det man kallar för rak, lyfts också fram som en framgångsfaktor. Något som gjort att fler valt att söka sig tillbaka och stanna på kliniken.