Kompetensutveckling för alla en nyckel till framgången för årets chef i äldreomsorgen

Kompetensutveckling för alla en nyckel till framgången för årets chef i äldreomsorgen

Lilian Hansson blev den första mottagaren av Årets chef i äldreomsorgen, instiftat av Tidningen Äldreomsorg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Hon är äldreomsorgschef i Tjörns kommun, och en av de utmaningar hon har lyckats med är att få fler att söka sig till tjänsterna i kommunens äldreomsorg.

– Vi ser till att alla får möjlighet att kompetensutveckla sig. För de som är outbildade från början erbjuder vi undersköterskekurser på hemmaplan – det kan vara en eftermiddag i veckan för att anpassa utifrån att medarbetare har olika villkor. En del vill läsa i full takt, en del passar det att läsa en eftermiddag i veckan. För till exempel en ensamstående förälder kan det vara enda möjligheten, hon har kanske inte råd att ta studielån och gå en undersköterskeutbildning på heltid.

På andra håll i landet vill man lösa äldreomsorgens bemanningsproblem med snabbutbildad personal som kallas serviceassistenter, och som får utföra sysslor som inte kräver undersköterskekompetens.

– Jag tror inte på det. Av de gamla som vårdas i kommunerna idag är väldigt många väldigt sjuka. Då ska vi inte sänka nivån på den personal som ska ta hand om dem.

 

Förutom att utbilda de som saknar undersköterskeutbildning satsar man på att all personal ska få någon form av kompetensutveckling varje år. Flera utbildningar ser man till att få på hemmaplan. Nyligen fick 100 anställda chansen att gå en utbildning i motiverande samtal på Tjörn.

 

– Men jag vill också att alla i personalgruppen ska ha möjlighet att få åka bort på en kurs ibland, och känna sig satsade på, det ska inte bara cheferna får göra. När vi åkte till Äldreomsorgsdagarna sist var vi 36 medarbetare – undersköterskor och enhetschefer och andra, och jag tror att det är en viktig bit i det här att skapa det goa team som gör att medarbetarna trivs och känner stolthet över sitt jobb – och som i sin tur leder till en bättre kvalitet i vår äldreomsorg.

 

Stoltheten och glädjen i jobbet är något Lilian Hansson återkommer till. Hon – själv en gång undersköterska – vet att undersköterskor med många år i jobbet har en stor kompetens, och därför är förmögna att ta ett stort ansvar själva. Delegering är viktigt, och likaså att anpassa arbetsgruppernas storlek så att det alltid finns en arbetsledare som kan ge stöd för den som behöver.

Juryns motivering talar också om ”närvaro”. Hur ser din chefsnärvaro ut?

– Jag är mycket ute på våra boenden och i andra delar av verksamheten. Jag tror att man måste vara det för att känna av på riktigt att vi har en god kvalitet i vården.

 

Juryns motivering:

”För ett nytänkande ledarskap som visar vägen för framtidens äldreomsorg. Ledorden är resultat, kvalitet och närvaro. Fokus är på äldres delaktighet och personalens kompetens och vidareutbildning.”

 

Foto: Gothia Fortbildning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan