Kritiserad rapport om återanvända engångsprodukter

Återanvändning Det bör vara tillåtet att återanvända vissa medicintekniska engångsprodukter. Det kan spara mycket pengar och förbättra beredskapen, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Kritiserad rapport om återanvända engångsprodukter
Foto: Pixabay.

I Sverige har olika praxis tillämpats i olika regioner. I vår kommer ett nytt EU-direktiv som innebär att länder som vill tillåta återanvändning måste ha ett särskilt tillstånd för detta, vilket är bakgrunden till Socialstyrelsens rapport.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Rapportens slutsatser kritiseras nu från bland annat operationssköterskor, som menar att den signalerar en utveckling åt helt fel håll.

‒ Socialstyrelsens rapport är ett feltänk från början. Engångsprodukter är gjorda för att användas en gång, om vi ska återanvända mer borde vi i så fall gå över till flergångsprodukter, säger Birgitta Gustafsson, som är sammankallande i det vetenskapliga rådet för RFop, Riksföreningen för operationssjukvård till tidningen Vårdfokus.

Läs hela Socialstyrelsens rapport

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan