Kunskapslyftande webbinarier i pandemin får pris

Coronaviruset I återkommande webbinarier har Svenska Infektionsläkarföreningen alltsedan coronapandemins inledning delat med sig av det senaste kunskapsläget. För detta initiativ belönas de nu med Friska sjukvårdspriset, som delas ut av Sjukhusläkarna.

Kunskapslyftande webbinarier i pandemin får pris
– Vi är glada och stolta över att vårt arbete uppmärksammas, säger ordföranden Lars-Magnus Andersson. Foto: Joakim Nyvall.

–– Både vi i styrelsen och medlemmarna tycker att vi har hittat ett effektivt forum för att dela information. Vi är väldigt nöjda med att webbinarierna fungerar som ett sätt att kommunicera med varandra, säger Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska Infektionsläkarföreningen, i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Friska sjukvårdspriset brukar delas ut en gång per år, och tilldelades i våras initiativet Stockholms sjukhusupprop. Men under detta för sjukvården speciella år fann Sjukhusläkarna anledning att utdela ett extra pris.

– Framförallt är det viktigt att synliggöra den kraft som finns inom professionen när det gäller. SILF visar prov på eget initiativ, med omedelbart resultat, utanför arbetstid. Tid för utveckling, forskning och kollegialt utbyte – också mellan olika discipliner – borde vara en självklarhet i allas kliniska vardag. Istället gäller detaljstyrning och övertro på checklistor, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson.

En vetenskaplig, lärande och kollegial arena

Juryns motivering:

Friska Sjukvårdspriset 2020 tilldelas Svenska Infektionsläkarföreningen för att ha startat en vetenskaplig, lärande och kollegial arena som garanterade Sveriges covidpatienter den, i varje skede, mest evidensbaserade vården under pandemins första brinnande fas. Detta med en tillgänglighet som också spred kunskapsläget och förståelse långt utanför den egna kretsen. Arbetet resulterade i att föreningen i samarbete med Föreningen för Klinisk Mikrobiologi och Svenska Hygienläkarföreningen rekordsnabbt kunde skriva det första nationella vårdprogrammet för covid-19. Att professionen driver utvecklingen, i brett samarbete direkt från kliniken, är framgångsfaktorn. Det är önskvärt att detta arbetssätt sprider sig, med ledorden professionellt, prestigelöst och till och med publikt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan