Vetenskapsrådet är Sveriges största statliga forskningsfinansiär. Rådet ger stöd till forskning inom alla vetenskapsområden, däribland medicin och hälsa.
Läkare från Halland ny ledamot i Vetenskapsrådet
Karriär Regeringen har utsett Markus Lingman, professor och specialistläkare i Region Halland, till ämnesråd för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet. ”Det är en fantastisk möjlighet att omvärlds- och framtidsbevaka” konstaterar han.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I ämnesrådet för medicin och hälsa sitter elva ledamöter. Nio av dem är aktiva forskare och är valda av forskare vid svenska lärosäten. De övriga två utses av regeringen. Nu har alltså Markus Lingman fått uppdraget att representera vårdsektorn i Vetenskapsrådet. Han är professor och specialistläkare i kardiologi och ledningsstrateg i Region Halland.
Är även rådgivare till regeringen
– Jag blev framför allt överraskad – jag förstod inte vad det gällde från början, när jag blev kontaktad av Regeringskansliet. Jag var inte bekant med funktionen och var tvungen att läsa på och konstaterade att det är ett spännande uppdrag som kräver engagemang, berättar han i en kommentar till utnämningen.
Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet. Förutom att ge stöd till forskning är rådet även rådgivare till regeringen i forskningspolitiska frågor och arbetar för att forskningen ska komma till nytta i samhället.
Förfogar över miljarder
De elva ledamöterna inom ämnesområdet medicin och hälsa har fokus på forskning inom medicin, odontologi, farmaci och vårdvetenskap. De beslutar om vilka utlysningar som ska göras och vilka ansökningar som ska beviljas bidrag. Totalt förfogar de över en forskningsbudget på 6,5 miljarder.
Till sin hjälp har de 20 ordinarie beredningsgrupper med cirka 160 ledamöter, samt ytterligare ett antal beredningsgrupper för särskilda utlysningar. Dessa granskar och prioriterar ansökningarna som kommer till Vetenskapsrådet, innan ämnesrådet fattar beslut.
Ämnesrådet följer även upp, utvärderar och tar fram strategier för området, till exempel genom forskningsöversikter. I det arbetet tar rådet hjälp av både nationella och internationella experter.
Möjlighet att omvärldsbevaka
– Det är en fantastisk möjlighet att omvärlds- och framtidsbevaka. Rådet har stöd av ett stort antal experter. Det är rådet som utser experterna. Det är ett stort ansvar i att bidra till fokuseringen av experternas arbete och få tillgång till den kunskapen, säger Markus Lingman.
Utnämningen är personlig och inte knuten till tjänsten på Region Halland, men ändå en fjäder i hatten för regionens del.
– Det är en möjlighet att bidra med min kunskap kring nyttiggörande av vårddata och AI. Men också en fin möjlighet att ta hem kunskap till regionen och förbereda regionen på framtiden. Ju mer framförhållning man får, desto bättre, säger Markus Lingman.