Mål uppnått för bristningar vid förlossningar

I år har SKL och regeringen gjort en extra satsning på förlossningsvården, vilken tycks ha gett resultat. De allvarliga bristningarna vid vaginala förlossningar har minskat och är nu nere under 2 procent. Det visar de senaste siffrorna från Graviditetsregistret.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Sedan 2015 har andelen allvarliga bristningar legat på omkring 2,3 – 2,5 procent, men de senaste åren har de minskat för varje kvartal. Graviditetsregistrets mål har varit högst 1,9 procent, och nu är siffran 1,8 procent.

Landsting och regioner har arbetar intensivt med att skapa en säkrare vård för blivande föräldrar, genom utbildningsinsatser, bättre teamarbete och utvecklad diagnostik. Och det ger resultat.

SKL och regeringen har en långsiktigt överenskommelse om en förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa. Under 2018 fördelas 1,8 miljarder till landsting och regioner till insatser i hela vårdkedjan för graviditet och förlossning.

Läs mer om förbättringarna

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan