Mobilt vårdteam snart verklighet i Uddevalla

Mobila vårdteam med sjuksköterskor och läkare kommer i höst åka ut till vuxna patienter med stort vårdbehov i Uddevalla.

Mobilt vårdteam snart verklighet i Uddevalla

Mobila vårdteam med sjuksköterskor och läkare kommer från och med i höst att kunna åka ut till vuxna patienter med stort vårdbehov i Uddevalla. Det tvååriga projektet finansieras av det särskilda anslaget för utveckling av närsjukvård och är en del i Samverkande sjukvård, ett samarbete med de flesta kommuner i Bohuslän och Dalsland, 1177, sjukhusen och primärvården.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Amira Donlagic, utvecklingsledare för Samverkande sjukvård i Västra Götalandsregionen.
Amira Donlagic, utvecklingsledare för Samverkande sjukvård i Västra Götalandsregionen.

– Det handlar om att patienten ska få rätt vård på rätt plats. Vi har inspirerats av Skaraborgsmodellen och andra landsting som erbjuder den här typen av vård. Vi utvecklar en vårdmodell som skall fungera i en större stad som Uddevalla, berättar Amira Donlagic, utvecklingsledare för Samverkande sjukvård.

Hon berättar att största utmaningen är att hitta läkare som vill arbeta på detta vis, rekrytering är nu igång. Det mobila teamet kommer att arbeta med en vård- eller jourcentral som bas. Syftet är att snabbt kunna mobilisera sig för att åka på hembesök till patienter som försämras fort och har svårt att ta sig till sjukhus eller vårdcentral. På plats ska teamet bedöma om patienten kan fortsätta vara hemma med enklare vårdinsatser eller behöver ytterligare vård och läggas in. Uppdragen ska komma från primärvård och 1177, dit dessa patienter ofta vänder sig.

– Vi vill väcka ett arbetssätt som borde finnas på vårdcentraler till liv, hembesök har nästan försvunnit. Västra Götalandsregionen fått ökade anslag för hembesök i och med vårdval, men vissa vårdcentraler har svårt att mobilisera sina resurser snabbt när behovet uppstår.

Bildtext: Helene Larsson och Åsa Ek Torgilsman arbetar som mobila sjuksköterskor i Uddevalla. Efter sommaren kommer deras team att förstärkas med hembesöksläkare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan