Nu hjälper djursjukvården till

Coronaviruset Nu mobiliserar hela Sverige för att vården ska klara coronakrisen. Fältsjukhuset som byggts i hårdast drabbade Region Stockholm stod klart på tisdagen. Privata vårdgivare ställer personal till förfogande – och även djursjukvården drar nu sitt strå till stacken.

Nu hjälper djursjukvården till
Anna-Karin Haag, legitimerad djursjukskötare vid institutionen för kliniska vetenskaper, vid en av de respiratorer som SLU kan låna ut. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU

– Vi har totalt 15 respiratorer, som vi kan ställa till förfogande, berättar Ulrika Borg, pressansvarig vid Statens Lantbruksuniversitet, för Kvalitetsvård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Respiratorerna är från början avsedda för vanlig sjukvård, men har använts i veterinärverksamheten på lantbruksuniversitetet. Fem av respiratorerna är man redo att skicka iväg redan denna vecka, till Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Redan i förra veckan svarade SLU på regionens förfrågan om skyddsmateriel. Handsprit, plastförkläden och munskydd gick i fredags iväg till några sjukhus i regionen.

– Jag känner mig oerhört stolt över att våra medarbetare direkt började inventera och se hur de ska kunna bidra i krisen. Vi har sedan sammanställt till länsstyrelsen vad vi kan bidra med, säger Maria Knutson Wedel, rektor SLU.

SLU har även erbjudit röntgenutrustning till Akademiska sjukhuset och att låna ut kunnig labbpersonal och labbkapacitet från fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Vid lantbruksuniversitetets institution för molekylära vetenskaper har man också haft möjlighet att själv producera ett parti handdesinfektion.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan