För fem år sedan drog en studie igång där fem vårdcentraler i Region Örebro län fick testa en modell för att arbeta med hälsofrämjande. Nu har forskargruppen bakom modellen fått fyra miljoner kronor från Kamprads stiftelse för att följa upp arbetet.
Ny metod gör det lättare att prioritera hälsoinsatser
Nära vård Hur kan vårdcentraler arbeta mer effektivt med hälsofrämjande insatser? Nu ska forskare vid Örebro universitet följa upp fem vårdcentralernas arbete med verktyget Act in Time.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Ylva Nilsagård är forskningsledare inom Nära vård vid universitetssjukhuset i Örebro samt projektledare för studien.
– Vårt projekt Act in Time handlar om att ge stöd till vårdcentraler att arbeta mer hälsofrämjande, säger hon.
Lättare att prioritera och sortera
Act in Time är en metod som ger stöd för ett mer hälsofrämjande arbetssätt inom primärvården. Inför ett besök på vårdcentralen får patienten fylla i ett levnadsvaneformulär. Det ligger sedan till grund för vilka patienter som därefter får erbjudande om hjälp i olika frågor.
Det kan handla om levnadsvanor som tobaksbruk, otillräcklig fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor och riskbruk av alkohol.
Formuläret blir på så vis ett verktyg för att prioritera och sortera patienterna – för att därmed kunna avgöra vem de ska prata med om vad.
Målet att nå fler individer
Modellen bygger på erfarenheter från både personalens och patienternas perspektiv. Tanken är att effektivisera vårdcentralernas arbete med levnadsvanor och hälsofrämjande insatser så att man därmed når fler individer.
Förhoppningen är att projektet ska leda till förbättrad folkhälsa, mer effektiva arbetssätt inom primärvården och minskad sjukdomsbörda.
– Det handlar om rätt stöd till rätt patient i rätt tid på vårdcentralernas villkor. Allt i samklang med nationella riktlinjer, fokusförflyttning inom nära vård och regionens verksamhetsplan, säger Ylva Nilsagård.
Act in Time
Forskargruppen består av Ylva Nilsagård, Maria Hälleberg Nyman, Emma Nilsing Strid, Karin Berntsson, Lars Wallin, Fredrik Söderqvist och Daniel Smith. Läs mer om forskningen Act in Time