Digitalt verktyg stärker goda levnadsvanor

Verktyg Det är ofta svårt att göra en verklig livsstilsförändring – trots att vi vet att det är bra för hälsan. Kan ett digitalt verktyg göra skillnad? Ja, det visar de studier som Anders Rosengren gjort. Drygt 120 000 personer har redan anmält intresse för att vara med i hans fortsatta studier.

Digitalt verktyg stärker goda levnadsvanor
Anders Rosengren har i 20 år forskat kring livsstilssjukdomar och hälsa.

Anders Rosengren är läkare och forskare vid Göteborgs universitet. Under sina 20 år som forskare inom hälsa och livsstilssjukdomar är det en fråga som gäckat honom: Varför har vi så svårt att prioritera hälsan i vardagen trots att vi värdesätter den så högt?

Lösningen blev Livsstilsverktyget, ett digitalt verktyg som ska hjälpa människor att stärka goda levnadsvanor – och behålla dem.

Medvetna om sina egna vanor

Verktyget kombinerar information om hälsa och levnadsvanor med reflekterande frågor. Tanken är att hjälpa människor att sätta hälsoråd i ett större perspektiv, bli mer medvetna om sina vanor och utforska vilka råd som passar i den egna vardagen.

Att det finns utrymme för reflektion och eftertanke är en viktig nyckel för att nå varaktig förändring, enligt Anders Rosengren.

– Många användare berättar för oss hur verktyget sår frön som gror, att när de väl har börjat använda verktyget regelbundet så börjar saker hända, säger han.

Vilka resultat har ni sett i era studier där personer använt verktyget?

– De som använder verktyget regelbundet får bättre blodsocker, blodtryck och insulinkänslighet, lägre vikt och fettmassa samt ökad muskelmassa. Dessutom blir effekterna starkare ju längre tiden går.

Vad händer nu, finns verktyget tillgängligt för vem som helst att använda?

– Verktyget är numera öppet för alla i Sverige och blir en del i våra fortsatta studier där vi fortsätter att undersöka i vilken grad verktyget förebygger ohälsa. Hittills har drygt 120 000 deltagare anmält intresse för att vara med. Vår hypotes är att antalet fall kommer att vara lägre hos de som använt verktyget jämfört med kontrollgruppen. Förhoppningen är att studiens resultat kan komma att ligga till grund för framtida rekommendationer om att använda verktyget i folkhälsoarbetet.

Verktyg och bok

Arbetet med Livsstilsverktyget har också lett till boken En oväntad glänta, Korpen förlag, som fördjupar verktyget och sätter det i ett större samhällsperspektiv.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan