Ny vagn för mammografi underlättar i coronatider

Mammografi Region Västerbotten har tagit fram en ny mammografivagn för mobila undersökningar. Större utrymmen och nya undersökningsrutiner säkerställer att undersökningarna kan göras på ett smittsäkert sätt.

Ny vagn för mammografi underlättar i coronatider
Mobil mammografiundersökning i Vilhelmina.

Screening av brösten med mammografi erbjuds alla kvinnor i Sverige mellan 18 och 74 år. Ungefär hälften av alla fall av bröstcancer upptäcks vid screening med mammografi.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Smittsäkert avstånd i vagnen

För att underlätta besöken använder Region Västerbotten en mamografivagn som åker runt i länet. Tre sjuksköterskor jobbar på den ort där vagnen står och de håller även kvällsöppet vissa dagar i veckan.

Den nya vagnen är anpassad för att klara de kurviga vägarna i Västerbottens inland, men i och med att vagnen är större blir det även lättare att hålla ett smittsäkert avstånd mellan patienterna. Förutom personalen är det max tre personer i vagnen samtidigt – en som sitter i väntrummet, en som blir intervjuad och en som undersöks.

Längre tid mellan patienterna

Nu under pandemin ser man även till att kalla kvinnorna glesare än vanligt för att på så vis undvika trängsel.

Mamografivagnen står just nu i Vilhelmina för att under fem veckor erbjuda kostnadsfri hälsokontroll med mammografiscreening, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan