Nytt arbetssätt ger mer tid för patienterna

Sedan i maj pågår ett pilotprojekt på vårdavdelning 2 på Norrtälje sjukhus där två samordnande undersköterskor avlastar sjuksköterskornas arbete genom att utföra vissa administrativa uppgifter. Tanken är att sjuksköterskorna ska få mer tid för patienterna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Sjuksköterskor har en hel del administrativa arbetsuppgifter som det egentligen inte krävs sjuksköterskekompetens att utföra. Samtidigt är vi i ett läge där det är brist på sjuksköterskor. Här såg vi en möjlighet i att ta vara på kompetensen hos våra kunniga och erfarna undersköterskor, berättar Ana Hadziavdak, biträdande enhetschef på avdelning 2.

Monica Bjällstedt och Ankie Drotz arbetar som samordnande undersköterskor på Norrtälje sjukhus.
Monica Bjällstedt och Ankie Drotz arbetar som samordnande undersköterskor på Norrtälje sjukhus.

De båda undersköterskorna Monica Bjällstedt och Ankie Drotz kombinerar sitt vanliga undersköterskearbete med rollen som samordnande undersköterska varannan vecka. Som stöd i arbetet har de en kontaktsköterska som kan vägleda och fördela uppgifterna. Båda har fått kompetensutveckling och kan hantera exempelvis vårdplanering, beställning av sjukresor, hjälp vid in- och utskrivning och dokumentering.

Ana Hadziavdak ser också att arbetssättet innebär en möjlighet för undersköterskorna att utvecklas i sin profession.

– Båda har runt 30 års erfarenhet som undersköterskor och tycker det är inspirerande med de nya uppgifterna.

Norrtälje sjukhus är först ut i Stockholms läns landsting att införa samordnande undersköterskor. I höst kommer även vårdavdelning 3 att köra igång och tanken är att så småningom införa arbetssättet i hela sjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan