Lärdomarna åker in i ena örat på världens makthavare, och ut ur andra. Det budskapet har en oberoende panel i rapporten No time to gamble, som handlar om den globala responsen under corona-pandemin.
Rapport: Världen inte redo för nästa pandemi – ”leker med barnens framtid”
Pandemi Enligt en ny rapport har världen inte lärt sig sin läxa efter corona-pandemin. Det skriver en oberoende panel som riktar skarp kritik mot världens ledare och kräver en åtgärdsplan.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Sedan 2020 har panelen undersökt saken med Helen Clark, Nya Zeelands tidigare premiärminister, i spetsen.
”Leker med barnens framtid”
I rapporten står det bland annat att världens ledare ”leker med sina barns och barnbarns hälsa och välmående” genom att inte förbereda sig inför framtida pandemier.
Idag finns till exempel H5N1, även kallat fågelinfluensan, att oroa sig över i takt med att världen blir varmare. På senare år har fågelinfluensan tvingat hönsbönder att hålla sina höns inne större delen av vintern för att förhindra dem från att smittas, och samtidigt når H5N1 nya breddgrader – inte minst i Sverige där det nordligaste fallet av fågelinfluensa rapporterades under sommaren 2022.
– Om H5N1 skulle börja spridas mellan människor i stor skala så skulle världen mest troligt överväldigas igen, sade Helen Clark i samband med publiceringen av rapporten.
Panelen 2021: Pandemin hade gått att förhindra
Redan våren 2021 skrev den oberoende panelen ett antal rekommendationer till världens ledare, för att förändra hur världen tacklar pandemiska hot. Panelen beskrev corona-pandemin som en förebyggbar katastrof som inte hade behövt kosta miljontals liv om världen hade agerat snabbare.
Tre år senare har dock inget globalt avtal om pandemier slutits.
I rapporten varnar skribenterna för att systemen som låginkomstländer förlitar sig på i kristider inte är tillräckligt effektiva. Det saknas också tillit mellan och i länder, enligt rapporten, trots att ett internationellt avtal slutits som gör det lättare för länder att dela information vid händelse av en pandemi. Dessutom saknas det pengar.
– Det värsta kan vänta runt hörnet. De finansiella medlen som är tillgängliga nu är för lite i förhållande till behoven, sade Helen Clark i samband med lanseringen av den slutgiltiga rapporten.
Om det globala avtalet om pandemier
Välfärdsorganisationen WHO och dess 194 medlemsländer arbetar tillsammans med ett nytt globalt avtal som syftar till att bättre skydda människor, samhällen och länder mot framtida pandemier.
Målet med avtalet är att säkerställa ett hållbart och långsiktigt politiskt åtagande, definiera tydliga processer och uppgifter, säkerställa långsiktig offentlig och privat stöd på alla nivåer och främja ett förhållningssätt där hela samhället deltar.
I maj 2024 lades avtalet fram för överläggande vid den 77:e välfärdsförsamlingen.
Källa: Europeiska rådet