Bristen på vårdplatser i regionerna är fortfarande allt för stor. I en uppdatering av riktvärdet för antalet vårdplatser konstaterar Socialstyrelsen att det behövs ytterligare 2 230 vårdplatser för att minska bristen och förbättra situationen inom vården.
SKR: Staten fokuserar för mycket på antal vårdplatser
Vårdplatser Det behövs ytterligare 2230 vårdplatser för att förbättra situationen inom vården. Det konstaterar Socialstyrelsen i en rapport. SKR är dock kritisk till siffran och menar att statens normering av antalet vårdplatser riskerar att hämma utvecklingen mot nära vård.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det framkommer i den rapport som Socialstyrelsen nyligen överlämnade till regeringen med uppdaterade riktvärden för antalet vårdplatser.
Det saknas vårdplatser
Rapporten visar att det har tillkommit 70 nya vårdplatser i regionerna. Det innebär att det idag saknas 2 230 disponibla vårdplatser i hela landet.
När det gäller IVA-platser saknades det 50 stycken, vilket är 10 färre än föregående år.
Rapporten visar samtidigt att antalet regioner utan vårdplatsbrist ökat från en till tre det senaste året. Två regioner har dessutom en vårdplatsbrist som är mindre än fem procent.
Nya arbetssätt behöver utvecklas
Socialstyrelsen pekar även på en rad åtgärder för att lösa platsbisten. Det handlar bland annat om åtgärder som stärker rekryteringen och möjliggör en mer effektiv användning av befintlig personal.
– Vi har de resurser som vi har inom vården. Det här handlar om att utveckla nya arbetssätt som använder resurserna på bästa sätt. Det är just det vi stödjer genom insatserna i vår plan, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen i en kommentar.
Antal vårdplatser blir missvisande
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ser dock risker med att staten normerar antalet vårdplatser på sjukhus. I stället behöver lägga mer fokus på hur hela sjukvårdssystemet fungerar och behöver utvecklas.
– Det ska alltid finnas tillgång till en vårdplats för de patienter som behöver. Men när staten lägger ett allt för stort fokus på vårdplatser på sjukhus riskerar utvecklingen mot nära vård att hämmas. I dag kan exempelvis många patienter få lika avancerad vård i hemmet som på sjukhus, säger Ameli Norling, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.
Hon konstaterar att regioner och kommuner har kunnat minska behovet av sjukhusvård genom att utveckla nya arbetssätt. Det handlar exempelvis om förebyggande behandling, kortare vårdtider och en ökning av patienter som kan vårdas i sina egna hem.
Detta har bidragit till att antalet vårdplatser minskat med omkring 10 000 de senaste 20 åren.
Det saknas personal
Problemet med att prata om antal vårdplatser är att det i grunden handlar om tillgång på personal – vilket saknas idag.
– Genom utvecklade arbetssätt har regioner och kommuner kunnat möta nya vårdbehov och minska behovet av sjukhusvård, den utvecklingen behöver fortsätta med full kraft. Samtidigt arbetar alla regioner för att säkerställa tillgången till vårdplatser, men att på kort sikt öka antalet vårdplatser på sjukhus kommer att vara svårt då det ekonomiska läget är tufft och det inte finns tillräckligt med personal med rätt kompetens, säger Ameli Norling.