Sigtuna först med ÄTUP-certifiering

Certifiering Undernäring är ett vanligt problem bland äldre i Sverige. Sigtuna kommun är nu först i Sverige med att bli ÄTUP-certifierad.

Sigtuna först med ÄTUP-certifiering
Proteinrika mellanmål och en trivsam miljö kring matbordet är några åtgärder som förebygger undernäring. Foto: Rosie Alm

Undernäring är ett vanligt problem bland äldre i Sverige. Enligt statistik från Socialstyrelsen bedöms 58 procent av de seniorer som ingår i kommunernas verksamheter vara i riskzonen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det är också bakgrunden till att Sigtuna kommun satsat på att kompetensutveckla medarbetarna att uppmärksamma på tecken på undernäring. Och att kunna delta i det förebyggande arbetet.

Först med certifiering

Nu är de först i först i Sverige med att bli ÄTUP-certifierad.

– Jag är både stolt och imponerad av mina medarbetare på våra äldreboenden som utbildats, diplomerats och certifierats, berättar Leena Vuorinen, äldreomsorgschef i Sigtuna kommun i en presskommentar.

All personal har fått utbildning

Certifieringen innebär att all personal på Sigtuna kommuns fyra äldreboenden har genomgått individuella kunskapslyft. Det leder till höjd kvalitet kring måltidsupplevelser och förebygger undernäring hos äldre.

Utbildningen har bland annat syftat till att ge medarbetarna en uppdatering i Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets rekommendationer. Det har till exempel gett en ökad kunskap om hur viktigt det är att sprida ut måltiderna över dygnet, men även hur energi och näring bevarar muskelmassan och minimerar risken för fall.

Trivsammare kring matbordet

Konkreta förändringar som utbildningen lett till är bland annat mer proteinrika mellanmål, större urval av husmanskost och att man serverar förrätt på helgerna. Dessutom har det blivit en trivsammare miljö kring matbordet.

– Oavsett titel eller roll har alla fått samma kunskapslyft, även kollegorna i köket. Nu är vi rustade för att tillsammans fortsätta arbeta i vardagen med det vi lärt oss. Seniorerna som bor på våra äldreboenden kommer garanterat att uppleva ännu bättre måltider som ökar aptiten och håller dem starka, säger Leena Vuorinen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan