Kontinuitet ska hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla

Personcentrerad vård I Dalarna har ett nytt projekt för förlossningsrädda startat under hösten. Tanken är att den gravida ska få möta samma barnmorska under graviditet, förlossning och den första tiden efter barnets födelse.

Kontinuitet ska hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla
Region Dalarna testar modell som ger förlossningsrädda ett bättre stöd. Foto: Adobe Stock

Region Dalarna satsar nu på att kunna ge förlossningsrädda ett bättre stöd. Under hösten har ett nytt projekt startat i samverkan mellan mödrahälsovården och förlossningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Öka kontinuitet och trygghet

En viktig poäng är att öka kontinuiteten och tryggheten genom hela graviditeten.

– Avsikten är att den gravida ska få träffa samma barnmorska under graviditet, förlossning och den första tiden efter barnets födelse, säger projektledare Klockar Linda Nääs.

Deltar både fysiskt och digitalt

Fem barnmorskor ingår i projektet och möter de gravida både fysiskt och digitalt. De som väljer att delta erbjuds från mitten av graviditeten att träffa barnmorskor som ingår i projektet via fysiska träffar, alternativt via appen Min-Vård.

– När det är dags att föda tar den gravida kontakt med barnmorskan i teamet som möter upp på förlossningen. Det gör att man hinner bygga en relation och arbeta fram strategier för förlossningen med en person som förhoppningsvis också är med under förlossningen, säger Klockar Linda Nääs.

Efterfrågad modell

Som Kvalitetsvård tidigare har berättat om finns det ett intresse hos barnmorskor att jobba i en kontinuitetsmodell. Detta är också en metod som bland annat WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar. 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan