Skillnad i tid till trombolys över landet

Hur snabbt en strokepatient kan komma under behandling med trombolys – då man med läkemedel löser upp en blodpropp – skiljer sig över landet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Bara tio av 21 landsting och regioner klarar målet att mediantiden för behandling med trombolys efter sjukhusankomst ska understiga 40 minuter. Det visar SKL:s Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018, och nu efterlyser Hjärt- och Lungfonden en mer jämlik vård för strokepatienter.

Skillnaderna kan vara stora idag. I Jämtland är tiden till trombolys 26 minuter, medan strokedrabbade i Kronoberg tvingas vänta i över en timme.

– När någon drabbas av en blodpropp i hjärnan är det viktigt att så snabbt som möjligt avlägsna proppen för att begränsa skadan på hjärnan. Trombolys är en fantastisk metod som kan rädda liv, men det är oroväckande att tiden till behandling varierar så kraftigt på olika håll i landet, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi och Hjärt-Lungfondens medicinska talesperson i stroke. i ett pressmeddelande.

De landsting eller regioner som klarar gränsen på 40 minuter är Jämtland, Norrbotten, Västernorrland, Västerbotten, Västra Götaland, Halland, Jönköping, Kalmar och Stockholms län.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan