All vård är inte värdeskapande. Enligt Svenska Läkaresällskapet visar forskning att minst 20 procent av sjukvårdens resurser går till undersökningar och behandlingar som inte är av värde för patienterna. Onödig vård kan dessutom orsaka skada och tränga undan mer angelägna insatser.
SLS: ”Mer vård är inte alltid bättre”
Kloka kliniska val Mer undersökningar och fler behandlingar behöver inte nödvändigtvis innebära bättre hälsa. Det konstaterar Svenska Läkaresällskapet som nu lanserar kampanjen "Mer är inte alltid bättre!".

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Mer hållbar vård
Det är bakgrunden till den kampanj som Svenska Läkaresällskapet nu drar igång. Syftet är att stödja implementeringen av Kloka kliniska val i svensk hälso- och sjukvård. Tanken är att på så vis skapa en mer hållbar och patientcentrerad vård.

– Det är dags att ifrågasätta föreställningen att mer vård alltid är bättre vård. Vi behöver en kulturförändring där vi fokuserar på insatser som verkligen gör skillnad för patienterna. Med Kloka kliniska val vill vi ge professionen stöd att fatta mer medvetna beslut i det dagliga arbetet, kommenterar Catharina Ihre Lundgren, ordförande i Svenska Läkaresällskapet.
Startkit med digitala föreläsningar
Kloka kliniska val är den svenska motsvarigheten till Choosing wisely. Det är en internationell rörelse som har som mål att främja en dialog mellan läkare och patienter om vilka insatser som verkligen behövs.

Kampanjen innehåller även ett startkit med korta digitala föreläsningar. Det ger en introduktion av Kloka kliniska val och hur det kan användas i praktiken. Dessutom finns informationsmaterial för både professionen och patienter, fickkort med frågor att använda vid patientmöten samt digitalt material för väntrumsskärmar.
– Vi vill ge verktyg för att underlätta ett klokare och mer hållbart arbetssätt. Genom att minska onödig vård kan vi skapa bättre förutsättningar för en mer jämlik och resurseffektiv sjukvård, säger Johan Bengtsson.
Han har lett arbetet med att ta fram informationsmaterialet och är även ledamot i SLS arbetsgrupp Kloka kliniska val.
Vill förändra vårdkulturen

Martin Serrander, ordförande för SLS arbetsgrupp Kloka Kliniska Val, konstaterar att det i grunden handlar om en förändrad vårdkultur. Det är något som även STRAMA, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, visat är möjligt.
– Genom att göra kloka kliniska val kan vården bli mer hållbar och patientfokuserad. Vi bjuder in samtliga professioner och patienter att delta i förändringsarbetet, säger han.