Specialutbildade Filur tjänstgör inom BUP

Specialutbildade Filur tjänstgör inom BUP

Två gånger i veckan träffar terapihunden Filur och hundföraren Eva Hansson unga patienter inom BUP:s heldygnsvård i Stockholm. Filurs arbete inom BUP:s heldygnsvård är ett ettårigt projekt som ska utvärderas i höst.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Förhoppningen är att Filur ska hjälpa barnen och ungdomarna att stärka självkänslan, kommunicera lättare och må bättre.

– Det händer något i våra kroppar i mötet med en hund. Vi mår bra och vi känner oss sedda, hörda och mötta. Filur känner in ungdomarnas energi och hur hon kan samspela med dem, säger Eva Hansson.

Hundteamet Eva Hansson och Filur arbetar både med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. Syftet är att aktivera och motivera ungdomar på ett kravlöst och lustfyllt sätt.

De ungdomar som inte har en allvarlig allergi eller hundrädsla kan träffa hundteamtet. De träffas antingen utomhus eller inomhus i ett rum som inretts särskilt för Filur.

– Vi kan till exempel gå på promenader eller träna Filur. En del ungdomar vill bara mysa med henne. Aktiviteterna är alltid frivilliga, säger Eva Hansson.

 

Särskilt utbildade hundar

Terapihund eller social tjänstehund, är särskilt utbildad för att öka patienternas motivation, välbefinnande och hälsa.

Terapihund inom BUP Heldygnsvård är ett pilotprojekt som startade i augusti 2018 och pågår till augusti 2019 då det utvärderas. Hundteamet Eva Hansson och Filur är utbildade och certifierade hos Svenska Terapihundskolan som följer kursplanen för svensk standard för utbildning av hund i vården. Terapihundar används sedan tidigare inom BUP:s mellanvård.

Foto: Elin Sørli Törnqvist.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan