Hundratals undersköterskor fyllde i förra veckan på det stora konferenscentret Conventum i Örebro. Det var andra gången som Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor arrangerades av Region Örebro län, med föreläsningar och utställningar speciellt personalgruppen, som annars sällan erbjuds fortbildning.
Stort intresse för fortbildning för undersköterskor
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Jag håller på och packar 920 påsar nu, berättar Maria Wahlter-Haponski, studierektor på Utbildningscentrum Region Örebro län, när Kvalitetsvård får tag på henne på telefon mitt i förberedelserna.
I fjol hölls dagen för första gången. Arrangörerna hade då hyrt Wilandersalen på Universitetssjukhuset, men plats för 275 deltagare.
– Först var vi lite oroliga att vi inte skulle fylla salen, vi visste ju inte hur stort intresset skulle bli. Men två månader innan ansökningstiden gått ut var konferensen fulltecknad och vi hade 200 personer på reservlistan.
Just att personalgruppen undersköterskor så sällan erbjuds konferenser eller vidareutbildningar har säkert medverkat till det enorma intresset, konstaterar Maria Wahlter-Haponski.
– För att många ska få komma har vi också arbetat hårt på att få ned avgiften. Region Örebro län sponsrar Ö
rebro läns undersköterskor med en liten summa, så allt som behöver betalas per deltagare är 250 kronor.
För deltagare från övriga Sverige betalas ett självkostnadspris på 400 kronor. I takt med att information om dagen har spritts och intresset vuxit sig så stort har regionen vidgat vem man bjuder in.
– I ett första skede bjöds undersköterskor från Örebro län in, sedan bjöd vi in undersköterskor från vår hälso- och sjukvårdsregion, Uppsala – Örebro, som består av Örebro län, Västmanlands län, Sörmlands län, Värmlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län och Uppsala län. Vi fick sedan telefonsamtal och mail från flera andra län i Sverige så konferensen i år blev nationell. Nästa år bjuder vi in nationellt från början, berättar Maria Wahlter-Haponski.
På programmet fanns i årets upplaga bland annat föreläsningar om den egna yrkesrollen och om neurologi. Dessutom deltog ett 60–tal utställare i 30 montrar.
”Nu har jag slutat säga bara undersköterska”
– Det är så roligt att få göra något tillsammans, att få träffa så många andra undersköterskor. Och dagens föreläsningar var fantastiskt inspirerande, inte minst Anna Lindkvist, som talade om vår egen yrkesroll.
Så summerar undersköterska Åsa Hållén Hälso- och sjukvårdsdagen 2018. Hon är undersköterska inom larmgruppen i Örebro kommun, och var med redan förra året då dagen hölls för första gången.
”Varför kan jag inte säga att jag är bäst? Eller kan jag det?” – det var rubriken på undersköterskan Anna Lindkvists föreläsning.
– Den lyfte oss allihop, tror jag, till att känna stolthet över den egna yrkesrollen, allt det vi kan och är bra på att, att omvårdnad är väldigt betydelsefullt inom vården.
Själv har Åsa Hållén tänkt till över hur ofta hon i sitt yrkesliv har sagt ”jag är ju bara undersköterska”, till patienter eller anhöriga.
– Jag är undersköterska, säger jag numera.
En föreläsning om hjärnan av läkaren Jakob Baianstovu Ström var en annan behållning av dagen, fortsätter hon.
– För oss som jobbar inom hemsjukvården är det här nyttigt att lyssna på – det handlar ju bland annat om symptom påstroke eller tillstånd som kan likna det – som vi kan träffa på när vi åker ut på larm.
Foto stora bilden: Kristoffer Janson Hedin, Region Örebro län.