Svårt avgöra om sjuksköterska smittades på arbetet

Coronaviruset Det går inte att avgöra om den sjuksköterska som i våras avled i covid-19 efter att ha arbetat med covidsjuka på Karolinska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning i Huddinge blev smittad i arbetet.

Svårt avgöra om sjuksköterska smittades på arbetet
Bild StockAdobe.

Det anser Arbetsmiljöverket efter sin inspektion av omständigheterna i fallet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Efter sjuksköterskans död lämnade skyddsombudet in en anmälan om att sjukhuset inte hade haft tillräckligt med skyddsutrustning och att det hade gjorts avsteg från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En åklagare inledde samtidigt en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

Arbetsmiljöverkets inspektion av fallet skedde inte på plats på sjukhuset, utan genom att personal deltog digitalt eller på plats på verket. Under inspektionen upptäcktes brister, som att ansiktsvisir hade återanvänts  och att det förekommit andningsmasker som inte var CE-märkta eller hade tillfälligt tillstånd från myndigheten. Dessa förbjuder nu Arbetsmiljöverket vid vite Karolinska att använda, skriver Vårdfokus.

Men Arbetsmiljöverket anser att det ändå inte går att slå fast att sjuksköterskan smittades i arbetet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan