Sverige säger nej till att lämna ut patientdata

Sverige säger nej till en förfrågan från OECD om att lämna ut patientdata och mätresultat av vårdens kvalitet till en ny databas i Paris.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Socialstyrelsen fick uppdrag av den svenska regeringen att bedöma nyttan och riskerna med databasen för svensk vård och svenska patienter. Myndigheten kom fram till att det fanns en hel del tveksamheter kring nyttan, och även kring i vems händer informationen hamnar.

Nu säger också regeringen nej till OECD:s förfrågan, uppger Dagens Nyheter.

OECD marknadsförde initiativet som ”vårdens Pisa-undersökning”, och det ska genomföras i samarbete med företaget Ichom som arbetar med värdebaserad vård och mätningar av vårdens kvalitet utifrån konceptet.

Lena Hallengren svarade på DN:s frågor i ett mejl att initiativet är i sin linda med oklara konsekvenser.

”Vi har meddelat OECD att vi välkomnar samarbete mellan länder inom hälsoområdet till exempel genom att utbyta kunskap och dela erfarenheter, men att Sverige avstår från att gå med i Paris”, fortsatte hon.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan