Tre doser per dag har kasserats

Vaccinering 1 700 vaccindoser, eller cirka tre doser per dag, har kasserats under det första kvartalet av en vårdgivare i Stockholm. Det framgår av en intern granskning som Region Stockholm genomfört.

Tre doser per dag har kasserats
Vårdgivare i Stockholm har varit tvungen att kassera vaccin. Foto: Adobe Stock

Vaccineringen har genomförts av Vaccindirekt som har haft avtal med Region Stockholm om att vaccinera cirka 58 000 personer i den kommunala vården och omsorgen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För att undvika kassation av vaccindoser har de haft ett antal listor med enheter att kontakta vid eventuella restdoser. Men i slutet av dagen, när det inte varit möjligt att nå personal på de olika listorna, har de trots allt varit tvungen att kassera vaccindoser.

Det vaccin som kasserats är nästan uteslutande Pfizer/Biontech som när den är öppnad endast håller i sex timmar. Upptinade behållare har dessutom en begränsad hållbarhet och håller i endast fem dygn. Totalt har det i Region Stockholm registrerats 368 417 vaccinationer, varav Vaccindirekt registrerat cirka 67 000 av dessa.

– Det är djupt olyckligt att vaccindoser kasserats, men det är ett resultat av att vi följt den rådande prioriteringsordningen och inte kunnat vaccinera bredare målgrupper. Vårdgivaren har haft olika listor med enheter att kontakta, men av olika skäl har det inte alltid fungerat, oftast på grund av sena återbud och att ersättare inte haft möjlighet att ta sig till vaccinmottagningen. Ibland har det handlat om så lite som 10 eller 20 minuter, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan