Tre förebilder för god vårdhygien

Vårdhygien Årets vinnare av Hygienpriset har tre saker gemensamt – tydliga rutiner, ett systematiskt förbättringsarbete och ett stort engagemang för att hindra smittspridning.

Tre förebilder för god vårdhygien
Carina Eriksson och John Thunberg på vård- och omsorgsförvaltningen på Partille kommun är en av årets tre vinnare av Hygienpriset.

Svenska hygienpriset gick i år till tre verksamheter: en kommun, en akutmottagning och en tandläkare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

En av vinnarna är Vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun. De får priset för ”ett vårdhygieniskt systematiskt förbättringsarbete som sker i samverkan mellan olika professioner”, skriver juryn i sin motivering.

Tydligt uppdrag att förhindra smittspridning

Arbetet bygger på att varje enhet har ett eget hygienombud som utbildar och stärker sina närmaste kollegor. De genomför även kontroller av kvaliteten och är ett stöd för enhetschefen i frågor kring vårdhygien.

Hygienombuden får i sin tur utbildning, stöd och riktlinjer från en styrgrupp med uppdrag från förvaltningsledningen att bygga upp och stärka förvaltningens förmåga att förhindra smittspridning.

– Att vi får detta pris är såklart oerhört roligt. Priset känns som ett kvitto på att vi tillsammans gör rätt saker för att ge alla förutsättningar att jobba smittsäkert, säger John Thunberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun i en kommentar till priset.

Erfarenheter från pandemin

Men det är också ytterligare två verksamheter som får ta emot årets utmärkelse.

Akutmottagningen vid Örnsköldsviks sjukhus får priset för att de i sitt “ständiga förbättringsarbete tagit tillvara den insikt, kunskap och erfarenhet som covid-19-pandemin gav”. Det har resulterat i ett integrerat vårdhygieniskt tankesätt som genomsyrar vardagen, konstaterar juryn.

Även tandläkaren Petteri Sjögren från bolaget Oral Care prisas. Han får priset för sitt arbete med uppsökande tandvård för äldre omsorgsberoende patienter. “Hans arbete har avsevärt förbättrat vården för patientgruppen avseende kvalitet, vårdhygien och smittskydd” skriver juryn i sin motivering.

Goda rutiner lägger grunden

Bakom priset står Svensk förening för vårdhygien. Syftet med utmärkelsen är att öka medvetenheten om vikten av att tillämpa goda hygienrutiner.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan