Vaccin mot covid behöver uppdateras

Vaccin En ny preliminär studie från Rockefeller University i New York tyder på att de två vacciner som används mot covid-19 i Sverige har sämre effekt på de nya mutationerna av coronaviruset.

Vaccin mot covid behöver uppdateras

Forskarna gjorde laboratorietester på blod från personer som hade fått två doser av de aktuella vaccinen och utsatte det för de nya varianterna av viruset. De kunde konstatera att antikropparna fungerade väl mot några muterade varianter, medan de bara var en tredjedel så effektiva mot andra nya muterade virus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Enligt Moderna, som också har gjort egna liknande tester, är det den sydafrikanska varianten som vaccinen tycks bita sämre på. Vaccinets neutraliserande effekt minskade till en sjättedel när det testades mot denna.

En slutsats är att vaccinerna behöver uppdateras för att fullt ut skydda mot den sydafrikanska mutationen.

Men hur snabbt kan detta gå – och behöver de uppdaterade vaccinen testas i nya stora studier? Kvalitetsvård ställde frågan till vaccinforskaren Ali Mirazimi på Karolinska Institutet.

– De bör också testas – men kanske inte i samma stora omfattning. Det beror på hur Läkemedelsverket ställer sig till det och på situationen runt i världen, säger han.

Studien från Rockefeller University baserar sig på endast 20 personer och den har ännu inte genomgått peer review.

Läs mer i Nature

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan