Vårdens nedskärningar fortsätter – då vänder utvecklingen

Vårdkvalitet För andra året i rad väntas regionerna gå back minst 12 miljarder kronor, trots att man redan gjort omfattande besparingar. Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, är dock inte orolig för att detta ska påverka vårdkvaliteten.

Vårdens nedskärningar fortsätter – då vänder utvecklingen
Annika Wallenskog är chefsekonom på SKR. Foto: SKR

Vårdunderskottet i Sveriges regioner blev 12 miljarder. Årets underskottet ser ut att nå samma omfattning, trots att personalkostnaderna har bantats ner. Exempelvis har den sammanlagda besparingen som gjorts genom att stoppa inhyrd personal uppnått 1,8 miljarder.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Men nedskärningarna fortsätter alltså, och regioner med svag ekonomi som ökat sin personalstyrka kan behöva dra ner till en rekordlåg nivå. I Östergötaland, Värmland och Sörmland, Örebro och Västra Götaland har ett stort antal fasta tjänster också försvunnit, sammanlagt 2100 stycken. Parallellt med detta har en del vård också samordnats till färre ställen i regionerna.

Uppgifterna kommer från facktidningen Vårdfokus enkät om eventuella varsel och hur personalstyrkan ändrats de senaste åren. Siffror över förväntat resultat har hämtats från delårsrapporter.

Riskanalyser har gjorts

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, vet att riskanalyser har gjorts i samband med nedskärningarna. I en intervju i Kvalitetsvårds systertidning Kvalitetsmagasinet säger hon att hon inte tror att vårdkvaliteten riskerar att påverkas alltför hårt.

– De regioner som genomfört kraftiga åtgärdsprogram har också bedömt effekterna av dessa. I hög grad är effekterna för patienter ganska små, dock får några längre resvägar och på kort sikt kan det i några fall leda till längre väntetider. 

Hur ser prognosen för nedskärningarna ut, vet man hur långt detta kan gå?

– De regioner som genomfört större åtgärdsprogram börjar nu bli klara med minskningen av anställda. Några regioner har bara vidtagit mindre åtgärder. År 2025 ser ekonomin betydligt bättre ut för alla regioner. 

2100 tjänster har försvunnit, är detta en temporär åtgärd, eller verkar det som att en del kommer tillsättas igen?

– Minskningen har främst skett genom naturlig avgång. Viktigt dock att sätta i relation till att många regioner ökade antalet anställda kraftigt i samband med pandemin, vilket innebär att minskningen då blir en återgång till antalet de hade innan pandemin. 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan