Akademiska bygger för framtidens sjukvård

Akademiska sjuhuset i Uppsala genomför den största och mest genomgripande ny- och ombyggnaden någonsin med siktet inställt på ett sjukhus för framtiden.

Akademiska bygger för framtidens sjukvård

Akademiska sjukhuset i Uppsala genomför den största och mest genomgripande ny- och ombyggnaden någonsin, cirka 150 000 nya kvadratmeter planeras stå klara 2022, och siktet är inställt på ett sjukhus för framtiden. Sedan förra sommaren pågår fem förstudier som tittat närmare på digitaliseringens möjligheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Leif Tüll, projektledare för digitaliseringsprojektet
Leif Tüll, projektledare för digitaliseringsprojektet på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vårdkvalitet, effektivitet, arbetsmiljö och patientupplevelse har varit viktiga parametrar i arbetet. Vi är inte ute efter att skapa ännu ett it-system, utan att få helheten att fungera och skapa en digital miljö som förenklar och underlättar för både medarbetare och patienter, säger Leif Tüll, projektledare för digitaliseringsprojektet.

De fem förstudierna har föregåtts av visionsseminarier, där man jobbat med den övergripande målbilden, men även mer konkreta scenarier där man utforskat de digitala möjligheterna inom ett antal olika typer av verksamheter. Arbetet har involverat både patienter och olika yrkeskategorier, allt från undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och laboratoriepersonal till administrativ personal.

– Behoven, oavsett om det handlar om akutsjukvård eller operation, har vissa gemensamma drag. Man vill ha bättre förståelse för flöden, bättre koll på var såväl patienter, medarbetare och utrustning befinner sig, och en bättre och mer förenklad arbetsmiljö.

Den fem förstudierna ska rapporteras i juni och till hösten ska sjukhusledningen fatta beslut.

– Som det ser ut nu kommer vi med stor sannolikhet att rekommendera beslut om införande av alla fem projekten. Även om man inte kan göra allt på en gång så är jag övertygad om att vi kommer att se samtliga områden implementerade över tid, det finns så stor nytta och så många goda effekter för både patienter och verksamhet, säger Leif Tüll.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan