Bollnäs sjukhus vinner med vi-kultur

Bollnäs sjukhus har, på fyra års tid, gått från nedläggningshotat till prisvinnande. Idag är de bland de bästa i Sverige på strokevård och hjärtsjukvård.

Bollnäs sjukhus vinner med vi-kultur
Elisabeth Winsjansen, sjukhuschef Bollnäs sjukhus.
Elisabeth Winsjansen, sjukhuschef Bollnäs sjukhus.

Bollnäs sjukhus har, på fyra års tid, gått från nedläggningshotat till prisvinnande. Idag är de bland de bästa i Sverige på strokevård och hjärtsjukvård. Här tar det 20 minuter för en patient som fått en stroke att få propplösande behandling, mot det nationella målet som är 40 minuter. Och de är bäst i landet på att få sina patienter att sluta röka, visar kvalitetsregistret Swedheart.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det viktigaste vi gjort är att satsa på enhetscheferna, de är närmast verksamheten. Vi har utvecklat en utbildningsstruktur där vi systematiskt stärker kompetensen hos både medarbetare och chefer, säger sjukhuschef Elisabeth Winsjansen.

Hon pratar om en ”vi”-kultur, där medarbetare på alla nivåer känner sig delaktiga och vill bidra till utvecklingen. En viktig hörnsten är värderingsgrunden, som de kallar Open – omtänksamma, professionella, engagerade och nytänkande.

– Vi lever genom den i alla sammanhang, från medarbetarsamtal till mötet med patienten. Vi frågar ofta oss själva; ”Var det där verkligen så open? Kan vi göra bättre?”

Förändringen kom 2012 när Aleris tog över driften av sjukhuset, som planerades att läggas ned. Efter en period av effektivisering, där man blev tvungen att ta bort drygt 40 tjänster ”för att stoppa blödningen”, fanns möjlighet till förbättringsarbete. Och efter två år var de i balans, och utmärkelserna började trilla in.

– Vi kan jobba på ett annat sätt nu, när vi inte har kniven mot strupen.

Bollnäs sjukhus har i flera år rankats som ett av landets bästa sjukhus avseende bland annat vårdkvalitet, patientnöjdhet och väntetider. Och senaste medarbetarundersökningen visade på 97 procent nöjda medarbetare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan